Pomerančová kůra
Příjemně vonící domácí osvěžovač vyrobíte snadno.
Stačí, když do menšího hrnce dáte hrst čerstvé pomerančové kůry, trochu citronové šťávy a několik
skořicových tyčinek, vše zalijete dvěma šálky vody, přivedete k varu a povaříte asi deset minut.
Roztok nechte vychladnout a přelijte do nádoby s rozstřikovačem.
2.Pomůže při úklidu
Univerzální ekologický úklidový prostředek oceníte při čištění povrchů, podlah a oken.
Výhodou je, že neobsahuje žádné agresivní chemické látky a vyjde vás na pár korun.
A navíc ještě příjemně voní. Stačí, když do nějaké dobře těsnící uzavíratelné nádoby vhodíte několik
pomerančových slupek a zalijete je obyčejným, nejlépe bílým octem.
Směs pak nechte uležet v lednici po dobu několika týdnů, obsah nádoby občas protřepte.
Nakonec roztok přelijte do nádoby s rozprašovačem a používejte při úklidu.
Před použitím pokaždé protřepejte. Čpavý pach octa během chvilky vyprchá a ve vzduchu
zůstane jen příjemná vůně citrusů.
3.Zbaví boty nepříjemného zápachu
Pokud se vám hodně potí nohy a z vaší obuvi se po vyzutí šíří po okolí
nelibý odér, můžete vyzkoušet jednoduchý trik na jeho odstranění.
Pomerančovou kůru z čerstvě naloupaného pomeranče
zabalte do papíru na pečení nebo dejte do prodyšného
plátěného sáčku a vložte do bot na čtyřiadvacet hodin.
Během této doby do sebe pomerančová kůra nejen natáhne
nežádoucí pachy, ale současně vaše boty provoní svěží vůní.
4.Odpuzuje hmyz
I když nám silice s názvem limonelo obsažená v kůře citrusových plodů voní, komáry, mravence a mouchy odpuzuje.
Pokud se tedy potřebujete těchto nepříjemných společníků zbavit, nekupujte „smradlavé“ spreje, raději
využijte přírodní prostředky. Způsobů, jak použít právě pomerančovou kůru, je hned několik.
Pokud vás trápí mravenci, dejte čerstvě oloupanou pomerančovou kůru z jednoho většího pomeranče
do mixéru, zalijte dvěma decilitry vody a rozmixujete.
Vzniklou směs nalijte přímo do mraveniště nebo na cestičky, kudy nejčastěji chodí.
Dotěrných komárů se zase zbavíte tak, že čerstvou kůru nastrouháte a vytvoříte malé hromádky
na místech, kde vás hmyz často obtěžuje nebo kudy se dostává do bytu.
Například doprostřed stolu nebo na parapety. Aby vás komáři nepoštípali, můžete potřít holou
kůži rubovou stranou čerstvé pomerančové kůry.
5.Pleťová maska
Pupínky (akné) na tváři vznikají nejčastěji v důsledku zašpinění
kožních pórů prachem, jejich zablokování
nadměrnou tvorbou kožního mazu nebo na základě bakteriální (či virové) infekce.
Jak vám s léčbou pomůže pomerančová kůra? Její hlavní účinek spočívá v tom, že dokáže
vytáhnout špínu z pórů a pročistit tak pokožku a současně odstraní mrtvé a poškozené buňky.
Jako prostředek na léčbu akné nejlépe funguje jednoduchá pleťová maska, kterou si můžete vyrobit
z nastrouhané čerstvé (nesušené) pomerančové kůry.
Tím získáte pastovitou hmotu, kterou si můžete nanést na tvář, jako pleťovou masku.
Nechte působit po dobu 15 minut a pak omyjte vlažnou vodou.
S pomocí tohoto postupu se nejen zbavíte akné, ale současně snížíte tvorbu
mazu v mazových žlázkách. Vaše pokožka tak získá jemnější a lesklejší vzhled.
6.Čistka střev
Dalším způsobem, jak může pomerančová kůra
pomáhat v boji o zdraví je konzumace pomerančů i s kůrou.
Pomerančová kůra totiž obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá regulovat činnost střev a vyprazdňování.
To vám umožní dostat z těla ven toxiny a škodlivé
odpadní látky, což poztivně působí na činost střev.
Při konzumaci pomerančů se slupkou je potřeba mít na paměti výše
uvedené varování (tedy konzumovat jenom čisté pomeranče, na které nebyly aplikovány
chemické postřiky a před konzumací nesmíte zapomenout na dostatečné omytí pomeranče.
Doporučujeme vydrhnout slupku jemným kartáčem).
7.Proti vráskám
Pomerančová kůra (i samotný pomeranč) obsahují látky, které mají
antioxidační účinky. To jednoduše znamená, že dokážou z těla odstranit
volné radikály, které poškozují buňky pokožky a odpovídají za tvorbu vrásek a vkleslin.
Navíc, díky bohatému obsahu vápníku pomáhá pomerančová kůra v boji proti předčasnému stárnutí pokožky.
A zavěrem...
Návrh na upravu kandované pomerančové kury s čokoládou
Pomeranč s čokoládou je výborná a zajímavá kombinace. A také krásně barevná.
Kůra je díky vaření ve slazené vodě sladká, což krásně vyvažuje hořká čokoláda.
Pomeranče pečlivě omyjte, abyste se zbavili chemie.
Odřízněte vršek a spodek pomeranče a kůru nařízněte na 6 dílků, které opatrně sloupněte.
Kůru nakrájejte na proužky silné asi 5mm.
Proužky dejte do vody tak, aby byly akorát zakryté vodou a přidejte sůl.
Na 250 ml vody jednu lžičku soli.
Nechte louhovat 24 hodin, propláchněte, namočte na 20 minut do studené vody a osušte.
Kůru dejte vařit na 20 minut, poté vařte dalších 45 minut v půl litru vody se 450g cukru.
Kůru rozložte na mřížku a nechte oschnout, nejlépe přes noc.
Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kůru.
Pokud nechcete čokoládu, obalte kůru v cukru.