10 rad jak na grilování
Grilování je v plném proudu, ale je možné, že vy jste letos ještě neměli v ústech ten nejlahodnější a nejvoňavější kousek vašeho oblíbeného masa.
V čem vězí chyba? Možná ve skutečnosti nevíte, že u grilování záleží především na
tloušťce masa, které by mělo být jen od ověřeného prodejce a nebo třeba zapomínáte nechat maso správný čas uležet v marinádě.
A víte vůbec, jak se správně grilují ryby? Já osobně o rybičku zrovna dvakrát nestojím,ale jedl jsem rybu,že jsem se olizoval až na zádech.
Nejsem žádný odborník ,ale zkusím vám zde poradit co jsem pochitil za svou krátkou éru grilování.
Jistě je mnoho různých rad a receptů,ale doufám ,že se mé rady hodí.Jsem přesvětšen ,že se našeho kousku lahodného masíčka jistě dočkáte.

1.Z vepřového masa se nejlépe hodí krkovička, kotleta, panenka a mleté maso jak doporučují odborníci. Z drůbežího masa volte křidýlka, prsíčka s kůží i bez a stehýnka. Z hovězího se zaměřte na svíčkovou a nízký roštěnec.
2.Maso na gril nikdy nenaklepávejte! Než začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu.
3.Jak zjistíte, že je maso hotové? Pokud je to flák masa pořiďte si pomocníka profesionálních kuchařů – teploměr s bodcem/ja nepoužívám/. S ním lehce zjistíte teplotu uvnitř grilovaného masa. Teplota kolem 50° C znamená krvavý steak, při 60° je maso narůžovělé a od 70° je dokonale propečené.
4.Maso solte vždy těsně před přípravou.Necháte-li ho osolené odležet, sůl vytáhne z masa šťávu a nebude již tak šťavnaté.
5.Při grilování je důležitá tloušťka masa.U vepřových steaků by měl mít plátek minimálně 2 cm u hovězích 3 cm.
6.Chcete-li grilovat ryby, kupte si je čerstvé! U mražených ryb popraská svalovina a při grilování se budou rozpadat. Pro malé děti je výbornou volbou halibut jen jemně okořenění provensálským kořením.
7.Jste-li začátečníci pak si raději netroufejte na grilování hovězího. Zaprvé musíte vybrat opravdu dobré maso u dobrého řezníka, za druhé ho musíte dělat přesně na minutu jinak bude steak buď moc krvavý nebo moc tuhý.
8.Aby se kotlety, řízky či slanina při grilování nekroutily, nařízněte okraje plátků.
9.Chuť grilovaných klobás vylepšíte, když je na hodinu naložíte do pivního láku s cibulí ,česnekem a feferonkami. Na jehle je můžete opékat samotné nebo prokládat paprikou, cibulí, plátky brambor
10. Chcete-li získat uzenou chuť masa, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červené kari.

